hits

Isabl.blogg.no

En av Norges minst leste blogger!

HPV vaksine. Gjør deg selv en tjeneste!

 • Publisert: 21.06.2017, 11:36
 • Kategori: Blogg
 • HPV er en forkortelse for Humant Papillomavirus, og ca. 70 prosent av oss blir smittet av det i løpet av livet. Dette viruset finnes det over 100(!!!) ulike typer av, og noen av de er ufarlige - mens andre kan gi kjønnsvorter eller forårsake celleforandringer som øker risikoen for å få livmorhalskreft. 

  Hvert eneste år i Norge er det omtrent 10.000 kvinner som får diagnosen "lette celleforandringer", mens rundt 3000 får konstatert alvorlige og blir dermed nødt til å fjerne en del av livmorhalsen. Drøyt 300 kvinner får livmorhalskreft, og i nærheten av 70 kvinner dør av dette viruset. Gutter kan også få HPV-relatert kreft, noe som også er en smittekilde for enkelte kvinner - men her har folkehelseinstituttet besluttet å starte vaksinasjon av gutter i 7. klasse skoleåret 2018/2019 som et tiltak. Mer informasjon om dette vil nok komme til dem det gjelder etterhvert.  

  Husk at du kan vaksinere deg! Fra og med i fjor og to år frem i tid får alle kvinner som er født i 1991 eller senere tilbud om å få HPV-vaksinen gratis. Dette er en vaksine som anbefales uavhengig om man har hatt én, flere eller ingen partnere fra før. Personlig skal jeg ta siste dose av vaksinen idag (det er til sammen tre doser), og jeg er veldig glad for at jeg har mulighet til å få det gratis! Disse tas på helsestasjonen av autorisert helsepersonell.

  Hvis du allikevel ønsker å ta vaksinen, men ikke er blant dem som får den gratis er det også fullt mulig å kjøpe den selv. Kontakt eventuelt fastlegen din for å få tilskrevet resept. I tillegg til vaksine-tilbudet er det også blitt laga et mobilspill av kreftregisteret, og det heter så mye som FightHPV. Hensikten med spillet er å øke bevissthet og kunnskap om HPV-smitte og screening, og det er selvsagt helt gratis. 

  Last ned spillet gratis her: 
  Android: https://play.google.com/store/apps/details?
  iOS: https://itunes.apple.com/us/app/fight-hpv/id1091559571

  Mer informasjon om spillet og HPV-viruset kan også fås HER. Anbefales!


  Disse bildene er fra forrige gang jeg tok dose nr. to av vaksinen. Første dosen gjorde ikke spesielt vondt, men denne husker jeg svei bittelitt. Idag er det som sagt tid for den tredje, og jeg er spent på hvordan det kommer til å bli. Hvis du har noen spørsmål angående vaksinasjonen så kan du såklart skrive en kommentar, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan. Ellers anbefaler jeg faktisk å lese om dette på kreftforeningen.no - der står det mye nyttig som også er tatt med i dette innlegget. 

  Ha en fin dag!

  Klemmer<3

 • Publisert: 21.06.2017, 11:36
 • Kategori: Blogg
 • 0 kommentarer
 • Ingen kommentarer

  Skriv en ny kommentar